Kyselina pantoténová, (Vitamin B5)

Kyselina pantoténová je označovaná aj ako vitamín B5. Ide o vo vode rozpustný vitamín, ktorý sa nachádza najmä v mäse, celozrnných výrobkoch a strukovinách. Aktívna forma kyseliny pantoténovej je koenzým A, ktorý sa v tele zúčastňuje metabolických reakcií sacharidov a lipidov a je nevyhnutný pre syntézu niektorých životne dôležitých látok, ako sú aminokyseliny, mastné kyseliny a cholesterol.

Bolo preukázané, že kyselina pantoténová prispieva k normálnemu energetickému metabolizmu, k normálnej syntéze a metabolizmu steroidných hormónov, vitamínu D a niektorých transmiterov. Ďalej prispieva k zníženiu miery únavy a k normálnej mentálnej činnosti. Pri konzumácii 5 porcií Mana Prášku či Drinku je príjem kyseliny pantoténovej 10,5 mg.

Užite si Manu ako súčasť pestrej a vyváženej stravy a zdravého životného štýlu. Mana je vhodná pre každého zdravého dospelého jedinca.

Zdroje informácií:

Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, Scientific Committee on Food, Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies, EFSA 2006, on-line: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf

Vitamin and mineral requirements in human nutrition: report of a joint FAO/WHO expert consultation, Bangkok, Thailand, 21–30 September 1998. on-line: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42716/1/9241546123.pdf

Klinické štúdie:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2013.3411/epdf