Horčík

Celkový obsah horčíka v ľudskom tele je približne 25 g, z čoho sa 50 až 60 % nachádza v kostiach. V ľudskom tele má horčík niekoľko zásadných úloh. Ako kofaktor sa podieľa na viac než 300 enzýmových reakciách. Ďalej sa podieľa na výrobe energie, niektorých transportných mechanizmoch a na udržaní dostatočného prísunu purínových a pyrimidínových nukleotidov pri zvýšenej potrebe syntézy nukleových kyselín.

Dostatočný príjem horčíka prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania, k elektrolytickej rovnováhe, normálnemu energetickému metabolizmu, normálnej činnosti nervovej sústavy, normálnej činnosti svalov, normálnej syntéze bielkovín, normálnej psychickej činnosti, k udržaniu normálneho stavu kostí a zubov a podieľa sa na procese delenia buniek.

Horčík je už prirodzenou súčasťou našich surovín, z ktorých sa Mana Prášok a Mana Drink vyrábajú. Navyše pridávame horčík vo forme oxidu horečnatého.

,,Minerály, ktoré sú súčasťou surovín boli detegované laboratórnymi analýzami v štátom certifikovaných laboratóriách. Jedine tak si môžeme byť  istí, že skutočne odoberáme suroviny bohaté na živiny.''

Pri konzumácii 5 porcií práškovej Many a Mana Drinku denne je príjem horčíka 375 mg.

Užite si Manu ako súčasť pestrej a vyváženej stravy a zdravého životného štýlu. Mana je vhodná pre každého zdravého dospelého jedinca.

Zdroj informácií:

 

Vitamin and mineral requirements in human nutrition: report of a joint FAO/WHO expert consultation, Bangkok, Thailand, 21–30 September 1998. on-line: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42716/1/9241546123.pdf

 

Food and Nutrition Board. Dietary reference intakes for calcium, phosphorus, magnesium, vitamin D, and fluoride. Washington, DC. National Academy Press. 1997. on-line: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK109825/

Klinické štúdie:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2013.3331/epdf

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2009.1216/epdf