Fytonutrienty

Keďže prášková Mana a Mana Drink pochádzajú z prírodných rastlinných zdrojov, zachovávajú si rôzne množstvo fytonutrientov. Fytonutrienty sú látky vyskytujúce sa prirodzene v rastlinách. Ich príjem v potrave priaznivo ovplyvňuje zdravie organizmu, majú napríklad antioxidačné a antikarcinogénne účinky. Medzi fytonutrienty sa zaraďujú rastlinné sacharidy, proteíny, lipidy, vitamíny a minerály. Okrem vitamínov a minerálov v Mane nájdeme tiež významné množstvo beta-glukánov, ktorých konzumácia (3 g denne) pomáha udržať normálnu hladinu cholesterolu v krvi (1). Hlavným zdrojom beta-glukánu v produkte Mana Drink je ovsená vláknina, ktorá obsahuje 6,5 g beta-glukánu a produkt Mana Prášok dokonca až 9,5 g.

 

Medzi lipidické fytonutrienty, nachádzajúce sa v produktoch Mana, radíme napríklad rastlinné steroly ako sitosterol, sitostanol či campesterol a rastlinné karotenoidy ako luteín, zeaxantín a betakarotén, ktoré tvoria prekurzory pre syntézu vitamínu A (2). Ďalej farbivo zelených rastlín chlorofyl, účinný antioxidant pôsobiaci na telo protiinfekčnými, antioxidačnými a antimutagénnymi účinkami (3). Aj cenný viazaný cholín v sójovom lecitíne sa zaraďuje medzi lipidické fytonutrienty a jeho prijímanie v pestrej strave je nutné pre správnu funkciu telesných buniek, pretože je prekurzorom pre látky tvoriace bunkové membrány (4).  

Samostatnou kapitolou je vysoký obsah veľmi hodnotných omega-3 mastných kyselín ALA, DHA a EPA, pochádzajúcich z morských rias (viac o týchto látkach v kapitole lipidy). Zastúpenie fytonutrientov v Mane tým ale nekončí.

 Zdroje informácií:

 (1) Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to barley beta-glucans and lowering of blood cholesterol and reduced risk of (coronary) heart disease pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/20061 EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), EFSA 2011, on-line:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2011.2470/epdf

(2) VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6

(3) MARQUEZ, Ursula Maria Lanfer a Daniela BORRMANN. Chlorophylls. Handbook of Natural Colorants [online]. Chichester, UK: John Wiley & Sons, 2009, s. 243 [cit. 2017-09-11]. DOI: 10.1002/9780470744970.ch15. ISBN 9780470744970. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.1002/9780470744970.ch15

(4) Zeisel, Steven H., and Mihai D. Niculescu. “Perinatal Choline Influences Brain Structure and Function.” Nutrition reviews 64.4 (2006): 197–203., on-line: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2438605/